Bob-a-day Park Little Bay duplex in historical precinct

Set in Little Bay’s old Prince Henry Hospital precinct, this dual occupancy is designed to complement its rare historic and coastal location. The two dwelling requirement and contextual fit make the building unique, shaped and functioning as follows:

Design

  • Subtly distinguished separate dwellings — while still appearing as a single residence.
  • Contemporary but synergistic with heritage setting — contemporary detailing with a scale (height, setbacks) in keeping with the historic “Flower’s Building” and materials/colour selections (face brick, boarded cladding, stone) that complements, not competes with, its heritage, seaside setting.
  • Streetscape and contextual fit:
    • The Ewing Avenue frontage and northern neighbour are addressed by a darker, quieter core element, clad in metal and light coloured, boarded features that extend from the ground to its flat parapeted roof.
    • The darker, northern side anchors the lighter and more open, glazed southern side that overlooks Bob A Day Park and sits beneath a flat planar roof. External walls are layered horizontally with boarded cladding to the first floor, flat rendered wall at the ground floor and a face brick basement.
  • Balconies, views and privacy — generous floor to ceiling horizontal louvred windows fill rooms with sunlight and views to the park and ocean. The linear effect is further accentuated by both dwellings having projected outdoor balconies with the southern balcony having a continuum of louvres to either open or close for sunlight, stargazing or privacy.
  • Façade finishes and an entry of stone, copper and wood — texture and colour, accentuated by a copper panelled front door, timber louvres above and a feature stone blade wall, clearly defines the entry. Slender metal awnings and sliding panels also provide further articulation to the facades as well as privacy.
  • An entry of stone, copper and wood reflect façade finishes — texture and colour, accentuated by a copper panelled front door, timber louvres above and a feature stone blade wall, clearly define the entry. Slender metal awnings and
    sliding panels also provide further articulation to the façades as well as privacy.
  • A welcoming sky lit void foyer — a large atrium with skylight window brightens the entryway and provides main circulation to the hall and stair.
  • Linear stair and lift amenity — a streamlined timber stairway with vertically lined balustrade is a focal point of the entry hall. A lift with ceramic tiles to floor and steel finishes services the main dwelling.
  • A handcrafted bespoke artisan sandstone wall with fireplace is a centrepiece dividing the main living room from the eating and kitchen areas.
  • An unusual partially sunken roof terrace provides an entertainment area of spectacular district and ocean views while remaining relatively private, quiet and sheltered.
  • An exterior “living green wall”.
  • A sunny, north east plunge pool.
  • Large water tanks totalling 7000 litres service toilets, laundry and gardens.
  • An extensive solar panel system totals over 10 KWs.

Client brief

Dual occupancy required for accommodating two separate dwellings, the primary dwelling for parents long term and the secondary dwelling for extended family.

1. Quantitative requirements

Each dwelling with:

2 residential levels + roof terrace + basement carpark
main external balcony off the main living area
private garden setting
full ducted air conditioning
separation by a vertical, fire and acoustically rated, common wall.

Primary dwelling (southside) — for main family:
3 bedrooms, 2.5 bathrooms, laundry, open planned living, kitchen and dining areas, a separate TV room, roof terrace and serviced by a lift (basement to level 1)
5,000 litre rainwater tank servicing the toilets and laundry
5.4 KW solar panel system
2 car basement car park.

Secondary dwelling (northside) — for extended family:
3 bedrooms, 2 bathrooms, laundry, open planned living, kitchen, dining, a separate TV room
Plunge pool
2,000 litre rainwater tank servicing the toilets and laundry
4.8 kW solar panel system
1 car basement car park + 1 car hardstand.

2. Qualitative requirements:

Generally:

  • Maximise sun, light and outlook to all rooms. Extensive glazing and use of skylights.
  • Rooms to be designed as contemporary spaces with seamless, clean lines.
  • Colour selections to be light, non jarring, using colours from whites to neutrals.
  • Use of natural materials such as timber and stone.
  • Open planned living areas — kitchen, dining and living with a strong spatial connection to encourage family together time.
  • Main dwelling to have a separate TV room so that living areas remain unaffected by media intrusions.
  • Bedrooms grouped together on the ground floor to ensure district and ocean views are prioritised for the living areas.
  • Maximise louvred glazing to southern side of primary residence to overlook Bob A Day Park. Ocean views maximised where possible, most likely achieved across to the north east.

Multi-layered complex approval process

From the outset, there were numerous multi-layered approval stages through which to navigate. This ensured a vigorous, disciplined design approach. Stages included:

  • The Prince Henry Design Review Panel (PHDRP) — appointed by Landcom to monitor the historic Prince Henry development site
  • Randwick City Council — Development Application
  • NSW State Heritage Department — approval required given the project’s proximity to the historic “Flowers” building.
  • Randwick Council — the Construction Certificate was particularly involved with difficulties around strict adherence to; setbacks, height and floor space ratios and alignments with the southern setback of the “Flowers” Building, a flat roof geometry and guides around the use of external colour and materials.

 

Randwick Council jurisdiction
Photographer: Aimee Crouch

Pin It on Pinterest